19.10.2024

Повітряна запіканка без борошна і манки – готується простіше нікуди

Від fcvomond

Смачна, легка, смак її знають і люблять багато хто. Приємно з’їсти шматочок такої запіканки з чашкою чаю, а якщо ще й полити зверху варенням, то взагалі смакота.

Вишуканим десертом не назвеш, але це наша рідна, улюблена і смачна запіканка. Робиться вона за цим рецептом дуже просто, головна складова – це сир, дуже до речі корисний.

А урізноманітнити смак можна різними добавками у вигляді шматочків фруктів або родзинок.

Щоб приготувати повітряну запіканку, потрібні будуть:

  • 450 грам сиру (тільки не дуже сухого);
  • 2 ст.л. 20 відсоткової сметани .;
  • 4 яйця;
  • 5-6 ст.л. цукру. Дивіться на смак, від нього залежить солодкість.;
  • 2 ст.л кукурудзяного крохмалю. Якщо картопляний, то 1 ст.л .;
  • 1/3 ч.л. ваніліну.

Як добавки можна додавати родзинки, але це класика. Дуже смачно виходить з шматочками сухофруктів, кураги, чорносливу, інжиру. Тільки попередньо їх треба трохи вимочити і порізати на маленькі шматочки.

Як готувати запіканку

У глибоку миску (щоб було зручно все замішувати) протираємо через сито сир, щоб не було грудочок. Додаємо яєчні жовтки, сметану, крохмаль і ванілін з цукром. Ретельно перемішуємо і розтираємо, щоб вийшла однорідна маса.

Окремо треба збити білки з маленькою щіпкою солі.

Тепер з’єднуємо їх, викладаємо в сир збиті білки і добре перемішуємо. Зручно це робити лопаткою. За смаком додаємо і вмішуємо родзинки або шматочки фруктів.

Форму для випічки, вистеляємо пергаментом і злегка промазуємо дно і стінки рафінованою олією. Перекладаємо в форму сирну масу.

Ставимо на розігрів духовку. Я розігріваю на 180 С. Можна і на 200, це залежить від плити і духовки. Ставимо форму на випікання. Готується така запіканка при 180 градусах півгодини, я даю ще постояти 3-5 хвилин.

Дістаємо ароматну пишну запіканку. Даємо трохи охолонути і витягаємо на тарілку. Можна нарізати і пригощатися.

Джерело