29.05.2022

Навіщо потрібна пачка солі на пікніку з шашликом. Трюк на мільйон!

Від fcvomond

Під час відпочинку біля багаття вибір того, хто поратиметься з мангалом, незмінно падає на того, хто вміє робити м’який, соковитий шашлик.

А робота це непроста: за м’ясом і вугіллям потрібне око та око! Адже велика частина успіху залежить не від маринаду, а саме від способу смаження, відстані над вугіллям, рівномірного жару і пильного ока того, хто готує. Але є й інший нюанс – кулінарний прийом, який полягає в тому, щоб сипати сіль на вугілля.

Редакція хоче полегшити вам приготування м’яса (та й страв на вогнищі в принципі) в цьому сезоні. Тому ділимося з вами одним хитрим трюком, про який рано чи пізно дізнаються всі, хто має справу з мангалом. Цим способом користуються в будь-який час року для приготування всіх продуктів без винятку.

Чому мангальщики сиплють сіль на вугілля

Отже, найскладніше в приготуванні шашликів – жар. Більшість із нас просто озброюється пляшкою з водою і періодично гасить ділянки, які зазнали займання. А займанню вони піддаються неминуче: все через жир, що капає з м’яса. В результаті м’ясо пропікається нерівномірно, місцями стає сухуватим, а то і взагалі може пригоріти.

сіль на вугілля

Водночас заливання вугілля водою призводить до зниження жару, збільшує час приготування, і тепер його стає складно прорахувати. Навіщо псувати хороше вугілля, на якому можна посмажити овочевий гарнір на додачу? Адже кожному хочеться, щоб і вовки ситі, і вівці цілі – зберегти жар і при цьому отримати соковитий, не пригорілий шампур м’яса.

Для цього вам знадобиться звичайнісінька кухонна сіль. Досить кілька пригорщ, щоб розв’язати проблему з займистим від жиру вугіллям раз і назавжди. Дійте за таким алгоритмом.

користь солі
  • Підготуйте вугілля.
  • Перед смаженням м’яса відміряйте близько 100 г солі (зазвичай досить двох-трьох пригорщ).
  • Присипте вугілля сіллю. Обережно! Сіль почне вибухати, як вода на гарячій пательні, тому бережіть шкіру.
  • Коли реакція закінчиться, приступайте до приготування шашлику за улюбленим рецептом.
навіщо сипати сіль на вугілля

Сіль не дасть жиру спалахнути. Більш того, цей трюк значно зменшує кількість попелу, що летить. Шашлик пропікається при рівномірному жару за 15 хвилин – в найкращих грузинських традиціях. Однак рідина вам все одно знадобиться! Але вже для іншого.

Річ у тому, що збризкувати м’ясо все-таки потрібно. Це надає йому пікантності та красивого рум’янцю. Для цієї мети підійде або пиво (найкраще брати нефільтроване), або розбавлене в пропорції 1: 1 сухе вино. Хоча можна розбавити й в пропорції 1 до 3. У Тбілісі для м’яса на шашлик, политий вином, навіть не використовують маринад.

як приготувати шашлик

Сподіваємося, ви оціните м’ясо, приготоване цим способом, достойно. Трюк із сіллю економить масу сил і часу. До слова, сіль не обов’язково повинна бути в розсипчастому вигляді: використовуйте залишки солоного маринаду, щоб готувати тим же способом. У такому випадку вона не буде вибухати. Приємного вам відпочинку!

Сподобалась стаття? Поділись з друзями.

Джерело