12.09.2022

Бурштинове варення з груш, лимона та гвоздикою: дуже смачне, ароматне, пряне, цукатне варення на зиму

Від fcvomond

Сьогодні пропоную рецепт бурштинового, прозорого грушевого варення з лимоном та гвоздикою – це дуже смачно і ароматно!

Інгредієнтів:

  • 4 кг щільних груш
  • 2 кг цукру
  • 1-2 лимони (300 г)
  • 10-12 бутонів гвоздики

Вихід: 3 л

Приготування:

Для нього підійдуть груші будь-яких сортів, аби вони були твердими, щільними, і бажано соковитими, тоді вийде чудове варення з цілими прозорими часточками.

На 4 кг груш – у мене сорт Дюшес, нам знадобиться 2 кг цукру, 1 крупний або 2 середні лимони вагою 300 г і 10-12 бутонів гвоздики.

Лимон необхідно добре вимити, обдати окропом і нарізати на довільні частинки, скибочками або кубиками, при необхідності видалити кісточки.

Передбачаю ваше запитання – чи не гірчатиме варення через лимон? Ні, не буде, але якщо побоюєтеся, використовуйте лише цедру та м’якоть лимона, а білу шкірку видаліть.

Розрізаємо груші вздовж на 4 частини, вирізаємо серцевину і в залежності від розміру плодів, кожну з них ділимо на 2, 3, а то й 4 часточки. За такої нарізки у майбутнього варення виходить гарний зовнішній вигляд.

Груші від шкірки я не очищаю, інакше є можливість отримати на виході не часточки, а пюре з груш, особливо, якщо груші не дуже щільні.
Нарізані грушові часточки пошарово перекладаємо з цукром та лимоном у ємність для варіння варення – це може бути каструля, таз або широкий сотейник.

Якщо при варінні будь-якого варення, особливо цукатного, ми хочемо отримати максимально міцні цілісні плоди, то кислоту в будь-якому вигляді слід вводити на початку варіння – цей нехитрий прийом не дозволить фруктам потемніти і розвалитися під час багаторазової термічної обробки, а ще кислоту додають для того щоб варення не зацукрилося. У такий спосіб перекладаємо всі груші.

В кінці засипаємо цукром, що залишився, накриваємо каструлю кришкою і залишаємо на кухонному столі на кілька годин, щоб фрукти пустили свій сік – як правило, я залишаю їх на ніч, за ніч вони дають багато соку.

Ставимо каструлю на плиту і доводимо до кипіння, при цьому періодично і акуратно помішуючи, так як на дні може бути цукор, що не розчинився. Засікаємо час і залежно від густини груш, кип’ятимо на повільному вогні 6-8 хвилин, а потім вимикаємо нагрівання.

Залишаємо варення до повного остигання і знову повторюємо весь процес.

Таким чином, варимо варення методом багаторазового варіння в 3-4 прийоми, з паузами на охолодження – тут все залежить від сорту груш, їхньої соковитості та щільності.

Може здатися, що це досить довгий і стомлюючий процес, але насправді це не так – варення можна закип’ятити між справою, коли є хвилинка, а потім знову забути про нього на кілька годин.
Я варила варення у 4 прийоми.

В останнє варіння, коли буде видно, що варення, що охололо, вже досить густе, додаємо в нього бутони гвоздики, доводимо до кипіння і проварюємо на повільному вогні 8-10 хвилин.

Час вийшов і можна розкладати варення в невеликі стерилізовані баночки – вони повинні бути абсолютно сухими, так само як і кришки, інакше на поверхні варення може утворитися пліснява.

Намагайтеся розкласти варення з таким розрахунком, щоб у кожну банку потрапило по 1-2 бутони гвоздики – саме вона надає варенню неповторного смаку і аромату.

Маленький відступ – з прянощів, крім гвоздики, груші чудово поєднуються з корицею, бадяном, запашним перцем, імбиром, мускатним горіхом і ваніллю – вони якнайкраще розкривають і підкреслюють благородний смак і аромат груш.

А взагалі, є продукти, які відмінно гармонують з грушами – це звичайно ж, блакитний сир, волоські горіхи, мигдаль, фундук, родзинки, інжир, журавлина, яблука, лимон, мандарини, шоколад та мед.

З цієї кількості продуктів виходить 3 літри бурштинового, запашного, прозорого варення з груш – залишаємо його на столі і даємо повністю охолонути, накривати не треба. Зберігати таку заготівлю можна у звичайній коморі, подалі від сонячного світла.

Бажаю приємних приготувань та смачного Вам! Друзі, якщо Вам сподобався рецептик не забувайте зберегти собі, щоб не загубити! І окрема подяка за Ваші лайки і за поширення рецепту – мені дуже приємно!

Джерело