12.09.2022

Повидло, як мармелад з яблук і слив: густеньке без загусників, що можна різати ножем, просто шикарний рецепт

Від fcvomond

Класний рецепт – власне “відкриття” цього сезону, ділюся з вами. Навезла днями з села різних, овочів та фруктів. І вирішила наварити повидла взимку до випічки.

Спочатку в планах було повидло яблучне, але по ходу справи вирішила зробити яблучно-сливове. Я завжди намагаюся закрутити кілька банок повидла на зиму – воно йде у випічку, мої просто люблять солодкі дріжджові булочки з повидлом. Робити його нескладно, впораються навіть ті, хто зроду повидла, не варив.

Коротше кажучи, у результаті повидло у мене вийшло таке, що «повидлом» назвати його досить складно – просто фруктовий мармелад, ножем можна різати<

Воно не просто густе, воно більше нагадує мармелад. Якби я його розлила у формочки для льоду, а потім би посипала цукром – то було б не відрізнити від фабричного!
У рецепті желатин не використовувався зовсім. Тільки фрукти та цукор. Завдяки пектину, що міститься в яблуках, вийшов такий знатний “мармелад”.

Цукру беремо у пропорції 1:1.

1. Яблука миємо, ріжемо на шматочки, складуємо в каструлю, в якій варитимемо повидло. Я по ходу справи відразу видаляла серцевини і зіпсовані місця – пом’яті, тріснуті або яблука, що підгнили..

2. Сливу також миємо і чистимо від кісточок, складаємо фрукти в каструлю, зважуємо і відміряємо цукор.

3. Засипте в каструлю із фруктами половину норми цукру, перемішайте, щоб цукор рівномірно розподілився по всіх фруктах. Ставимо на вогонь.

4. У міру нагрівання фрукти виділятимуть сік. Взагалі-то з яблуками, особливо літніми, цей номер не особливо прокочує, іноді потрібно додавати трохи води. Але не цього разу – слива «допомогла». Варимо фрукти на повільному вогні в сиропі до розм’якшення яблук – хвилин 20-25, безперервно перемішуючи варення.

5. Поставте металеву сітку над ємністю, трохи остудіть фрукти, і можна приступати до перетирання. Я перетираю яблука та сливи через сито – тому що не люблю, коли у повидлі присутні фрагменти шкірки. Якщо вам не важливо, то можна відразу розмолоти яблука і сливи блендером. Я перетерла. До речі, відходів вийшло зовсім небагато, а пюре, що вийшло, – ніжним і легким. Для вірності «збовтую» масу блендером і відправляю на «доваріння».

6. Всипте решту цукру в пюре, розмішайте і кип’ятіть повидло на повільному вогні близько години. Не забувайте мішати, бо пригорить! Через годину повидло не виглядатиме густим, але сироп уже кипітиме інакше – бульбашки стають тягучими, довгими. У цей момент я вирішила, що вистачить, розлила повидло по банках і відразу їх закрутила. Залишок злила в баночку.

Так виглядає повидло після остигання. Висновок – хочете повидла – варіть його менше, вистачить, найімовірніше, і хвилин сорока. Хочете “мармелад” – варіть годину, і буде вам “щастя”. Смачного!

Бажаю приємних приготувань та смачного Вам! Друзі, якщо Вам сподобався рецептик не забувайте зберегти собі, щоб не загубити! І окрема подяка за Ваші лайки і за поширення рецепту – мені дуже приємно!

Джерело