03.11.2021

Ніжний пиріг «Плісе» з тіста філо: ти забудеш про інші рецепти

Від fcvomond

Останнім часом в моїй морозильній камері крім звичайного листкового тіста лежить тісто філо. Це найтонші прісні листи, з яких виходять відмінні пироги.

Особливість випічки в способі її формування. Листи з начинкою складають гармошкою, що створює ефект плісировки. Звідси і назва пирога – «Плісе».

Інгредієнти:

Тісто філо 400 г

Вершкове масло 75 г

Соняшникова олія 60 мл

Ізюм 100 г

Яблуко 2 шт.

Кориця 1 ч. л.

Яйце 2 шт.

Цукор 80 г

Ванілін 1 ч. л.

Розпушувач 1 ч. л.

Крохмаль 2 ч. л.

Молоко 300 мл

приготування:

Замочіть родзинки в гарячій воді на 5 хвилин. Яблука помийте, очистіть і наріжте маленькими шматочками. Злийте воду з родзинок і змішайте його з яблуками, додайте корицю.

Розтопити вершкове масло і з’єднайте з соняшниковою олією. Змастіть глибоке деко вершковим маслом (додатково до вказаної кількості) і застеліть пергаментним папером.

Разморозьте тісто. Розкладіть один лист, збризніть його масляною сумішшю і накрийте другим листом. Потім промаслити зверху і посипте частиною начинки. Складіть гармошкою і перекладіть на деко.

Повторіть процедуру з усіма листами. У вас повинно вийти приблизно 6 гармошок. Змастіть заготовку маслом, що залишилося і відправте в розігріту до 180 градусів духовку на 10-15 хвилин.

Для соусу змішайте яйця, цукор, ванілін, розпушувач і крохмаль. Поступово вводіть молоко, перемішуючи масу вінчиком. Залийте отриманою сумішшю пиріг і поверніть в духовку ще на 10 хвилин.

Традиційно можна посипати пиріг з начинкою цукровою пудрою. У нас десерт рідко встигає охолонути, з’їдаємо ще теплим. Але мені вдалося приховати шматочок, так що з упевненістю можу сказати, що на другий день випічка теж смачна. Пригощайтеся самі і діліться з друзями!

Джерело