06.05.2023

Як правильно варити квасолю: виходить ніжною, і головне не розвалюється

Від fcvomond

Квасоля – один з базових продуктів, який повинен бути в кожному домі.

При цьому продукт може роками стояти на полиці в очікуванні, коли ж його нарешті зварять. Причина проста: бобові, а особливо горох і квасоля, викликають здуття живота і підвищене газоутворення. Багато людей приймають це як даність, але причина в тому, що все залежить від приготування квасолі.

Як правильно варити квасолю

Дослідження Всесвітньої Організації Охорони здоров’я довели, що норма вживання м’яса коливається в районі 2-3 разів на тиждень. При цьому білку наш організм потребує щодня. Користь квасолі в тому, що це один з найбагатіших білком продуктів, який разом з тим містить розчинну і нерозчинну клітковину, пектини, антиоксиданти та мінерали (в основному, фосфор, цинк і калій).

Квасоля перешкоджає старінню організму, підходить діабетикам і підвищує працездатність. А ще це чудова основа для ситних страв: з нею готують рагу, супи, салати і їдять просто так. Але для початку її потрібно правильно приготувати.

Причина дискомфорту в шлунку криється в олігосахаридах. Ці речовини не перетравлюються, але провокують більш активний процес бродіння і, відповідно, газоутворення. Не тільки квасоля, але і багато інших бобових містять в собі ці компоненти. На щастя, від них можна легко позбутися до і під час приготування. Дотримуйтесь наших інструкцій!

1. Для початку замочіть квасолю на ніч. Вона повинна постояти хоча б 8 годин, після чого воду потрібно злити, а боби ретельно промити.

2. Залийте продукт холодною водою і поставте на середній вогонь. Тримайте до закипання, потім знову злийте рідину, промийте квасолю холодною водою за допомогою друшляка.

3. Варіть квасолю до закипання, потім ще 15 хвилин і злийте воду в останній раз. Промийте, залийте новою і тепер варіть до повної готовності.

В цілому, цей процес зводиться до настоювання і дворазового кип’ятіння. Все для того, щоб зробити квасолю максимально нешкідливою і корисною для шлунка. Соліть її після варіння, попередньо зливши воду. Буде досить шматочка масла, щоб перетворити її на повноцінний гарнір або в дещо цікавіше.

Цей вид бобових можна і навіть потрібно поєднувати з іншими овочами, але не рекомендується варити та навіть змішувати з іншими подобними продуктами.

Рагу з квасолею – ще одна яскрава ідея. Річ у тому, що бобові містять багато крохмалю, і тому страви з великою кількістю соусу іноді просто потребують подібного загущувачу. Це набагато краще, ніж додавати борошно. А якщо не хочеться морочитися з іншими овочами, скористайтеся рецептом старовинної грузинської страви.

Рецепт лобіо

На Закавказзі знали, як варити квасолю, ще до її появи. Спосіб обробки гіацинтових бобових був один – той, яким ми з вами тільки що поділилися. Тривале виварювання – це дві третини всього рецепта.

Вам знадобиться:

  • 500 г сухої червоної квасолі
  • 2 головки ріпчастої цибулі
  • 2 зуб. часнику
  • 0,5 пучка кінзи
  • 2 ч. л меленого коріандру
  • 2 ст. л оцту (краще винного)
  • сіль і соняшникова олія на смак

Відваріть квасолю за нашим рецептом. Поки вона готується, обсмажте цибулю на рослинній олії до золотистого кольору і наріжте кінзу. Як тільки квасоля звариться, трохи потовчіть її (половина бобів повинна бути розім’яті), додайте цибулю, нарізану кінзу, коріандр, роздавлений часник, оцет і сіль на смак. Гарненько перемішайте страву і подавайте на стіл гарячою. Часто лобіо готують з горіхами.

Навіть звичайне варіння може стати ключем до успіху! Властивість квасолі така, що чим довше її тримають у воді перед приготуванням, тим ніжніша вона вийде. Цікавий факт: людина може харчуватися однією квасолею тривалий час, не відчуваючи при цьому дискомфорту. У ній містяться всі необхідні поживні речовини.

Поділіться нашою статтею з друзями, якщо знаходите цю інформацію корисною.

Джерело