15.11.2021

Закуска з сімдесятих. Проста, смачна, і повторити легко. Куди краще сучасних снеків

Від fcvomond

Чим відрізнялися домогосподарки радянських часів, так це вмінням зобразити що-небудь смачненьке до столу з нічого. Так, тоді так і говорили: зобразити або збагнути. Означало це вивернутися, напружити всю фантазію.

Результати були вражаючими. Люблячі жінки в буквальному сенсі на одному плавленому сирку і банку огірків з погреба могли зготувати цілий обід.

В магазинах не було нічогісінько. Іноді щось викидали, але на жаль, нестабільно це було. Ніякої гарантії, що пішов в магазин – і купив зелений горошок. Або згущене молоко. Ними запасалися про запас, бігли в магазин за наведенням сусідок. І при цьому люди відмінно харчувалися.

Так чому ж можна було перекусити, щоб і корисно, і смачно, і не з вечора готувати починати?

Одна з найшвидших страв – картопля. Її можна було моментально зварити, підсмажити зі шкварками, зтушити з густою і дуже смачною домашньою сметаною, ось вам вже три різні і смачні страви.

До картопельки готували закуски. Насамперед зрізали скоринки з чорного хліба, присипали їх сіллю і терли часником. Могли і на олії обсмажити для хрускоту, виходило шалено смачно. Часник в ті часи був сильним, а не солоденьким китайським, як сьогодні. Чоловіки любили подібні грінки.

Діставали домашнє сало. Зішкрібали шар солі, різали маленькими шматочками. У поєднанні з гірчицею сало вибивало сльозу щастя.

Доставлялися з погреба соління, у кожної пристойної господині були і квашена капусточка, і огірочки. У капусточку кришили свіжу цибулю, додавали запашисту соняшникову олію – аххх! Розум від’їсти можна!

Шедевр на столі – опеньки. Трохи цибульки, трохи сметанки – смакота неймовірна.

Мочену редьку готували не скрізь, але любили дуже. Натирали її, різали пластинками і підсолювали. Додати сметани, перемішати – смачний виходив салатик.

Смажили яйця зі шкварками, і які це були яйця! Великі, з яскравими жовтками, домашні.

Завершували бенкет десертом: різали батон, мазали олією і присипали цукром. Замість олії відмінно заходила сметана, діти лопали, за вухами тріщало.

Джерело