23.01.2022

Бабуся навчила мене 5 секретів, завдяки яким котлети виходять найсмачнішими

Від fcvomond

Слово «котлета» прийшло до нас з французької мови. Спочатку воно означало шматок м’яса на порібнині. Тоді м’ясо їли, тримаючись за кісточку. Але коли з’явилися вилка і ніж, потреба в ній відпала. Кухарі стали відрізати кістка і винайшли нові способи приготування котлет.

Як готувати котлети
Готувати котлети зовсім нескладно. Однак потрібно враховувати деякі нюанси, адже навіть у досвідчених господинь вони виходять не завжди ідеальними. Ми розповімо вам 5 секретів, з якими ваші котлети будуть неймовірно смачними і соковитими!

1. Фарш

Щоб котлети вийшли смачними, не купуйте готовий фарш сумнівного походження. Найкраще брати яловичу вирізку. Але якщо ви хочете трохи заощадити без шкоди для смаку, візьміть спинку, шийку, лопатку або грудну частину.

Перед тим як відправити м’ясо в м’ясорубку, очистіть його від плівок, хрящів, кісточок і жилочок. Найсмачніше буде, якщо використовувати ще один вид м’яса крім яловичини, наприклад, жирну свинину, курку, індичку або телятину в пропорції 2: 1. М’ясо прокручивайте через м’ясорубку з решіткою середнього розміру тільки 1 раз.

2. Яйця і цибулю

На кілограм м’яса додавайте не більше 2-3 яєць, а от цибулі потрібно приблизно 200 грам. Його бажано попередньо спасерувати і охолодити, так як сира цибуля в фарші може погано прожаритися.

3. Хліб

Без добре розмоченого хліба котлети не стануть м’якими і соковитими. Головне в приготуванні – це правильно визначити пропорцію: на 1 кілограм м’яса візьміть 250 грам хліба і 300-350 мілілітрів молока або води. Якщо ви готуєте котлети з курки, тоді хліба і яєць потрібно брати менше.

Ідеально використовувати підсохлий батон. Зріжте з нього скоринки, наріжте кубиками і замочіть в холодному молоці або воді. Потім розімніть його руками і змішайте з фаршем.

Додайте у фарш спеції і дрібно нарізану зелень. Обов’язково посоліть, тільки не пробуйте сирий виріб на смак!

4. Панірування

Щоб страва була більш соковитою, обмотайте миску з фаршем плівкою і відправте в холодильник на деякий час.

Потім потрібно змочити руки у воді і починати ліплення котлет. Професійні кухарі додають трохи колотого льоду, швидко вимішують, ліплять котлети і відразу відправляють їх на сковороду. Коли лід тане, на його місці утворюється порожнеча. Тоді котлети виходять пишніші.

Щоб м’ясні вироби мали золотисту скориночку, обваляйте їх в паніровці. Для цього купите панірувальні сухарі або зробіть їх будинку, подрібнивши білий хліб за допомогою блендера. Також можна застосовувати насіння кунжуту, борошно, подрібнені горіхи.

5. Жарка

Цей пункт в приготуванні найпростіший. Просто покладіть котлети на сковороду з гарячою олією. Для того щоб страва мала щільну консистенцію і хрустку скоринку, використовуйте топлене вершкове масло.

Не варто часто перевертати котлети (досить пару раз), але і занадто рідко теж, щоб вони не підгоріли. Якщо ви хочете, щоб котлети вийшли більш корисними, краще їх не смажити, а тушкувати, або приготувати на пару.

Як то кажуть, вік живи – вік учись. Сподіваємося, що ця стаття була вам корисна. Якщо це так, то обов’язково поділіться нею з друзями! Смачного!

Джерело