29.05.2022

Кидаю лушпиння цибулі в суп, і ви теж станете так робити, мої любі господині!

Від fcvomond

Рідко яка господиня обходиться в будинку без цибулі.

І хоча не всім цей овоч припадає до смаку, практично кожен знає, наскільки він корисний – в ньому багато вітамінів, а фітонциди цибулі вбивають мікроби.

Але, на жаль, зазвичай цибулю використовують тільки на 30-40%. А найкорисніше, те, що може принести зцілення від багатьох хвороб, ми викидаємо в помийницю. Йдеться про цибулиння, яке, як виявилося, містить більше мікроелементів, ніж сам овоч.

Корисні властивості цибулі

Хоча цей овоч змушує нас плакати, він може стати неоціненним помічником в сотні справ. Те, що ти дізнаєшся зараз про цибулю, може здивувати, але точно стане в пригоді! Представляємо тобі маловідомі властивості цього пекучого продукту.

1. Цибулиння в кулінарії

Лушпиння цибулі містить потужний рослинний пігмент, званий кверцетином, який знижує кров’яний тиск і допомагає запобігти закупорюванню артерій. Воно не їстівне, але його можна легко додати в суп або тушковане м’ясо. Супу воно додасть насичений колір і дивовижний аромат, а якщо додати в суп ще й гриби… Рекомендую спробувати.Дослідження показують, що цибулиння містить багато дієтичного волокна. Додавання його в їжу допомагає знизити ризик багатьох захворювань, таких як рак товстої кишки, ожиріння і діабет.

2. Чай з цибулиння

Для заварювання чаю за класичним рецептом треба зібрати лушпиння від 3-4 середніх цибулин, яке необхідно залити 0,5 л окропу. Час настоювання від 30 хвилин. Буквально на очах настій набуває характерного чайного кольору. І виходить, що якщо акуратно прибрати лушпиння, то більшість людей, побачивши перед собою склянку, будуть на 100% впевнені в його вмісті – чорному чаї. Звідси й назва.

3. Цибулиння в побуті

Поряд з масою цілющих якостей цибулиння і цибуля є надійними та економічними помічниками в побуті. Це абсолютно безпечне добриво для кімнатних рослин. Досить просто полити квіти відваром цибулиння, щоб вони ожили на очах. Завдяки бактерицидній дії цибулиння незамінне в дачних роботах. Воно вбиває патогенну мікрофлору в ґрунті, допомагає в боротьбі зі шкідниками садових і городніх рослин.

Цибулиння також є найефективнішим засобом для зимового зберігання овочів. Крім того, лушпиння цибулі можна використовувати як барвник для харчових продуктів, тканини та вовни.

4. В якості знеболювального

Цибуля служить в якості знеболювального при укусі ос. Для цього в місце укусу необхідно відразу втерти цибульний сік. При запаленні вух цибулю також можна використовувати для зняття болю: 3 рази на день на пів години накладати на вухо компрес з підігрітої на пару дрібно нарізаної цибулі, загорнутої в марлю. Такі компреси застосовують і при наривах, запаленнях, ранах, що довго гояться. Свіжий цибульний сік – прекрасний засіб проти ревматичних болів, набряків, випадання волосся, позбавляє від лупи. Для цього треба натерти ним проблемне місце.

5. Цибуля в шкарпетках від застуди

Вперше лікувальна методика, яка рекомендує прикладати цибулю до стопи на ніч, з’явилася в Китаї. Її використовують і в наш час. Для її проведення цибулини промивають, очищають і нарізають великими кільцями. Їх прикладають посередині стопи й надягають шкарпетку. Так цибуля не з’їжджає і залишається на місці до ранку.

Цибулевий сік проникає через клітини шкіри та потрапляє в кровотік. Так антибактеріальна дія поширюється на весь організм. Якщо щодня використовувати цибулю для лікування застуди, то симптоми хвороби пройдуть через 2-3 дні.

6. Цибуля для схуднення

У цибулі міститься більше цукрів, ніж в яблуках і навіть грушах. Але навіть якщо ви часто сидите на дієтах, не варто поспішати викреслювати цей овоч зі свого раціону. Він – це ще і відмінний спалювач жирів. Є навіть спеціальна цибульна дієта, під час якої рекомендується щодня їсти цибульний суп.

7. Цибуля при шкірних опіках

Цибуля знімає больові відчуття при опіках, в тому числі сонячних. Варто докласти цибульну пелюстку до ураженої ділянки на 2 хвилини, далі сірка і кверцетин, які знаходяться в овочі, зроблять свою справу – зцілять ранку.

8. Цибуля від нагару

Щоб позбутися від бруду, натри посуд свіжорозрізаною цибулиною. Потім – добре промий водою з миючим засобом. Цибулевий сік чудово нейтралізує запах і очищає поверхні!

9. Цибуля від плям поту на одязі

Нанеси цибульний сік на пляму, залиш одяг ненадовго, потім випери, як зазвичай. Ти будеш приємно здивований, жовтизна зникне!

10. Цибуля для жирної шкіри

З лушпиння можна робити маску для жирної шкіри: цибуля гнітюче подіє на сальні залози, шкіра підсушиться і запалення зникнуть.

Цікаві факти про цибулю:

1. Цибуля – найпоширеніший харчовий продукт у світі. За даними ООН, овоч вирощують не менше ніж в 175 країнах світу. Це більш ніж удвічі перевищує кількість країн, які вирощують пшеницю, яка є світовим рекордсменом за обсягом врожаїв.

2. Стародавні шумери та єгиптяни називали ріпчасту цибулю рослиною богів і вважали, що весь земний світ влаштований за зразком багатошарової цибулини.

3. В епоху хрестових походів значення цибулі для людини було настільки велике, що французи вимінювали своїх бранців у сарацинів, віддаючи 8 цибулин за людину. Не випадково знаменитий лікар Ібн Сіна (Авіценна) присвятив цибулі один з перших розділів у своєму трактаті «Канон лікарської медицини».

4. Стародавньому Єгиптові цибулю називали «мускусом бідняків». Давньоримський письменник Пліній Старший стверджував: «Цибуля і млявих чоловіків штовхає в обійми Венери». А в середні віки і епоху Відродження овоч як сильний афродизіак був під забороною в монастирях: негоже ченцям і черницям відчувати плотські бажання!

5. Овоч на 85% складається з води. Від нього сльозяться очі, тому що при нарізці вивільняється сльозогінна речовина пропантіол S-оксид.

6. І в вирощуванні, і в валовому споживанні цибулі перші місця займають Китай і Індія – разом на них припадає близько 45% річного врожаю цибулі у світі, який становить 70 мільйонів тонн.

7. Дослідники вважають, що сполуки сірки, що входять до складу цибулі, перешкоджають росту ракових клітин. Тому їж цибулю частіше і в будь-якому вигляді – салатах, супі або других стравах.

Не забудь поділитися цими дієвими порадами!

Джерело