24.10.2021

Одеський рецепт засолювання сала. Настоюється за 4 дні, м’якою виходить навіть шкурка

Від fcvomond

Одеський рецепт засолювання сала відрізняється від інших. Він вимагає набагато менше часу на отримання сала – тут воно доходить за 4 дні. Але найцікавіше в ньому, що особливості засолу дозволяють отримати дуже м’яку шкірку. Її вже не потрібно зрізати, сало тане в роті разом з нею.

В якості основи для засолювання треба підібрати шматок жиру свинини з мінімальними м’ясними прошарками. Великий шматок відразу ж ділимо на невеликі – товщиною приблизно 3 сантиметри. Так сало просолиться протягом короткого часу. До того ж, від невеликого шматка скибочку відрізати буде набагато простіше.

Як тільки з м’ясом закінчено, переходимо до приправ. Засолювання будемо робити в суміші з солі, перцю і лаврового листа. Спочатку засипаємо сіль, приблизно 200 грамів і розбиваємо всі грудки.

Другим шаром додаємо перець. Його на наш обсяг можна використовувати до 1 пачки. Потім розтираємо кілька лаврових листків і змішуємо все в однорідну масу.

Обвалюємо кожен шматок майбутнього сала в суміші з усіх боків і кладемо в ємність шкіркою вниз.

Залишки солі засипаємо на салі зверху і збоку. Якщо солі з маринаду не вистачило, можна додати з пачки чисту. У такому вигляді залишаємо на 3 дні. Якщо хочеться більшого засолу, то можна потримати подовше – до тижня.

Після закінчення часу дістаємо сало з солі. В принципі воно вже готове – його можна їсти. Але ми додамо спецій для смаку.

Промиваємо кожен шматок під водою, щоб прибрати надлишки солі, а потім обвалюємо в суміші приправ. Тут можна використовувати будь-які варіації на свій смак: часник, паприку, хмелі-сунелі і інші. У такому вигляді кладемо сало в пакети і відправляємо в морозилку.

Через добу сало можна діставати, нарізати і подавати до столу. Незважаючи на те, що посол йде всього 4 дні, сало виходить дуже ніжним.

Зберігається сало може як завгодно довго. Але краще його з’їсти не відкладаючи в довгий ящик, адже завжди можна зробити ще.

Джерело