19.02.2022

Шапочка підніметься рівно, і низ НЕ підгорить, глазур не потріскається, і тісто буде повітряним. Одним словом, ідеально!

Від fcvomond

Напередодні великих свят у супермаркеті можна купити все навіть в локдаун. 

Хитрі маркетологи та виробники пропонують асортимент, який полегшує життя будь-якої господині. Можна купити не просто окремі продукти та інгредієнти, а вже готові страви: запечене м’ясо, тушковану або відварну картоплю, обсмажені відбивні, салати в банках – треба тільки майонез додати. А напередодні Великодня знайдуться і паски всіх розмірів і форм.

Великодній куліч

Не знаю, як у вас, а в моїй родині пекти паски – давня традиція. Прабабуся, бабуся, мама, а тепер і я приділяли й приділяємо процесу багато уваги. У кожної господині є свої секрети, особливі технології та правила, які ніхто не сміє порушувати. Якщо ви хочете вдосконалити свою методику або збираєтеся пекти паски вперше, слухайте поради

20 правил ідеальних пасок

піч паску

Можливо, деякі з них вам вже добре знайомі. Інші ж стануть відкриттям. Радимо зберегти їх або, що ще краще, видрукувати та повісити на холодильник. Дотримуйтесь кожного пункту під час приготування і готуйте ідеальні зовні й на смак паски.

1. Коли пекти? Згідно з усіма правилами, пекти потрібно або в Чистий (Великий) Четвер, або в суботу перед Великоднем. Перед цим потрібно прибрати на кухні та позбутися від думок, які вас обтяжують. Не кричіть і не сваріться, не поспішайте, думайте тільки про щось хороше, особливо, коли готуєте тісто.

спекти паску

2. Заздалегідь розігрійте духовку. Не відкривайте вікна і двері, щоб тісто не залишалося на протязі або холоді. У кімнаті не повинно бути занадто спекотно або занадто холодно. Максимально комфортна температура – ідеальний мікроклімат.

пекти паску

3. Тільки живі дріжджі. Вони нагадують шматочок пластиліну. Дріжджі обов’язково повинні бути свіжими, пахнути молоком. Тоді й тісто буде не просто м’яким, але і насиченим повітрям.

спекти паску

4. Заздалегідь підготуйте продукти. Їх потрібно дістати з холодильника, комори або шафки. Всі продукти для святкового хліба повинні бути кімнатної температури.

як спекти паску

5. Обов’язково просівайте борошно. А взагалі, можна зробити це кілька разів. Не вагайтеся, це не трата часу. Просто тоді тісто буде неймовірно повітряним.

паску

6. Вибирайте домашні яйця. Жовток повинен бути темно-оранжевим. Якщо ви, на жаль, не можете знайти такий продукт у магазині, додайте в тісто трохи куркуми і шафранової настоянки (50 мл горілки та 1 ч. л. меленого шафрану).

красивий паску

7. Додаткові добавки були недоступні нашим бабусям, але ми ж можемо поліпшити смак паски з їхньою допомогою! Сміливо додавайте в тісто розтерте насіння кардамону, ванілін, золотий ром і мускатний горіх.

прикраси для паски

8. Опара підніметься швидше і краще, якщо миску з нею помістити в місткість з теплою водою. А для певності візьміть рушник і накрийте ним опару. Тоді час очікування скоротиться в рази.

як спекти паску на Великдень

9. Додайте в тісто не тільки родзинки, але і цукати, цедру апельсина, курагу і навіть подрібнені горіхи (фундук або мигдаль).

як прикрасити паску

10. Вимішуйте руками, які б спеціальні пристосування не були на вашій кухні. І вимішувати потрібно не 10-15 хвилин, а довго. Тісто має відставати від рук і поверхні з легкістю.

як прикрасити паску

11. Підготуйте форми заздалегідь. Змастіть їх вершковим маслом. Також можна вистелити пергаментним папером. Дно краще застелити вирізаним з паперу колом, щоб дістати паску з форми було в рази простіше.

глазур для паски

12. Розділіть готове тісто на частини. Кожну форму потрібно заповнити тістом лише на третину. Не поспішайте відправляти в духовку. Поставте форми на плиту. Тісто має збільшитися в обсязі. Потім випікайте.

глазур для паски

13. Наберіть води в місткість і помістіть в нижню частину духовки. Святковий хліб буде ніжнішим і м’якшим. Не відкривайте дверцята під час випікання, інакше тісто впаде, а потім більше не підніметься.

святковий паску

14. Вставте дерев’яну шпажку в центр сирого тіста. Навіщо? Шапочка підніметься рівно і не буде відхилятися вбік. А щоб дізнатися, чи готові паски, дістаньте шпажку. Вона повинна бути чистою і сухою.

коли піч паску

15. Якщо паски вже починають підгоряти зверху, але шпажка, яку ви встромили, сира, відріжте трохи фольги від рулону, змастіть її вершковим маслом і накрийте формочки з тістом.

коли пекти паску

16. У готову глазур з охолоджених білків і не цукру, а цукрової пудри, додайте трохи лимонного соку. Тоді вона не буде надто солодкою, та й загусне швидше.

великодній хліб

17. Покривайте паски глазур’ю тільки тоді, коли вони повністю охололи. Іноді вона тріскається … Це трапляється, коли господиня поспішає і не чекає, поки тісто охолоне до кінця.

домашній паску

18. Замість барвистих, але таких шкідливих прикрас можна полити білі шапочки розтопленим шоколадом. Додайте в глазур трохи бурякового соку, і вона стане рожевою, часникового соку – фіолетовою, сік петрушки – зеленою.

домашній великодній хліб

19. Прикрашайте цукатами, горіхами, марципановими фігурками та навіть живими квітами. Останній варіант недовговічний, але квіти протримаються всю нічну службу.

великодній стіл

20. Правильно спечені паски НЕ черствіють до самого Великодня і багато днів після свята. Але якщо ви все одно хвилюєтеся, загорніть їх у пергаментний папір після повного охолодження.

пасхальне меню

Купити паску простіше, сперечатися не станемо. Але продукт масового виробництва не такий смачний. Домашня випічка пишніша, духмяніша, солодша, корисніша. І завжди можна з гордістю сказати, що ви зробили це самі.

Дайте початок новій сімейній традиції. Нехай у ній візьме участь кожен. Тоді випікання пасок стане справжнім ритуалом напередодні світлого свята. Гарний настрій і смачна випічка забезпечені. Діліться порадами на своїй сторінці, нехай інші господині підготуються до Великодня, як треба. А якщо у вас є свої правила, будемо раді про них довідатися.

Джерело