25.03.2022

Натуральні барвники для яєць – з капусти, буряка та інших овочів. Краще будь-яких магазинних фарб!

Від fcvomond

Всі знають, що фрукти, овочі і трави отримують свій яскравий колір завдяки вмісту в них пігментів. Так навіщо використовувати хімічні барвники, якщо природа зробила нам стільки подарунків? Сьогодні, напередодні найсвітлішого свята весни, ми підготували для Вас кілька відмінних способів, як можна пофарбувати крашанки за допомогою натуральних барвників. Абсолютно нешкідливо, а кольори яскраві та насичені!

Ще з раннього дитинства пам’ятаю, як мама і бабуся фарбували яйця цибулевим лушпинням. За допомогою цього нехитрого способу можна було отримати гаму відтінків від блідо-оранжевого до насичено-коричневого. А ось про те, що великоднім яйцям за допомогою природних барвників можна надати зелений, червоний, жовтий і навіть синій колір – я дізналася відносно недавно. Але ж це воістину знахідка!

НАТУРАЛЬНІ БАРВНИКИ ДЛЯ ЯЄЦЬ

Яскравий сонячний жовтий колір можна отримати за допомогою відвару куркуми. Для цього в невелику ємність з гарячою водою додай 2-3 столові ложки куркуми. Щоб колір був більш насиченим, воду потрібно закип’ятити. В отриманому відварі можна як варити яйця (вийде більш насичений колір), так і просто відмочувати варені.

Ромашка дає ніжний жовтий колір, її можна відварити і процідити або варити яйця разом з пакетиками ромашки аптечної.

Для того щоб пофарбувати яйця в яскраво-червоний, тобі знадобиться відвар кори або гілок вишні. Відвару кору або гілочки вишні, дай настоятися кілька годин (краще проварити і залишити на ніч), обов’язково проціди, а потім вари в цьому настої яйця. Якщо відвар кори вишні зробити слабким, відповідно яйця забарвляться в рожевий відтінок.

Червонокачанна капуста – ось що допоможе пофарбувати яйця в дивовижний ніжно-блакитний колір. Для фарбування потрібно нашаткувати качан капусти, перекласти в каструлю і залити водою (близько 0,5 літра). Доведи відвар до кипіння, після чого вари на повільному вогні 45 хвилин. Зніми каструлю з вогню, дай капусті повністю охолонути, а потім дістань з води. Даси  в отриманий відвар 4 столові ложки оцту, опусти в каструлю зварені круто яйця (з білою шкаралупою). Потримай яйця у відварі близько 3 годин.

Буряк забарвить яєчну шкаралупу в червоний з фіолетовим відтінком. А при зменшенні концентрації і кількості шматочків буряка легко отримати насичений рожевий.

Для отримання зеленого відтінку яєць можна використовувати шпинат. Шпинат потрібно дрібно нарізати (заморожений теж годиться), залити з водою, щоб покрила, а потім варити в цій рідині яйця протягом півгодини.

Виноградний сік додасть твоїм пасхальним яйцям ніжний лавандовий відтінок.

ПОРАДА

Перед тим як фарбувати яйця, їх потрібно вимити в содовому розчині для знежирення. І не забудь обов’язкове правило – додавай в натуральні фарби оцет. Саме він роз’їдає шкаралупу, роблячи поверхню більш шорсткою і сприйнятливою до барвників. Пофарбовані такими способами яйця виглядають просто фантастично, а головне – ніякої хімії!

Важливо врахувати, що інтенсивність кольору безпосередньо залежить від кількості барвника і часу фарбування. До речі, пофарбовані екологічним способом яйця, можна з легкістю доповнити красивим малюнком за допомогою листочків і не тільки. Обов’язково поділися з нами відомими Вам способами фарбування великодніх яєць в коментарях!

Чекаємо Ваших ідей!

Джерело