18.09.2021

Як готувати суші в домашніх умовах: хитрощі та лайфхаки

Від fcvomond

Любите суші? Навіть не сумніваємося, що так, адже ця страва японського походження вже давно завоювала наші серця і шлунки! Якщо хочете смакувати нею частіше (і за меншу ціну), то ми розкажемо, як готувати суші самостійно.

Як готувати суші вдома: основні моменти

жінка готує суші

© undrey/iStock

Не потрібно лякатися і думати, що приготування смачних суші під силу лише професіоналам, які вчилися цьому мистецтву роками. Знаючи кілька важливих тонкощів процесу, ви зможете зробити все не гірше! Секрет полягає в тому, щоб правильно налаштувати робочий простір перед приготуванням. Підготуйте рис, рибу, морепродукти, овочі й гарніри, дістаньте все своє обладнання і посуд. Щоб уникнути розмноження бактерій, тримайте готові інгредієнти (окрім рису) в холодильнику, доки не будете готові до роботи.

Дуже важливо мати гострий ніж з довгим лезом для нарізки риби і суші-ролів. Вам також знадобляться обробна дошка, пластикові ємності для начинок і два «макісу» – спеціальні бамбукові килимки, які використовують для розкачування суші.

Як приготувати рис для суші

як готувати суші

©Goodfon

Найважливішою умовою приготування смачних суші є «правильний» рис. Використовуйте пухкі, короткозернисті сорти (або придбайте спкціальний рис для приготування суші ). Промивайте його до тих пір, поки вода не стане чистою. Потім додатково злегка змочіть рис руками приблизно 30 разів, злийте воду і залиште його в ситі.

Для приготування використовуйте співвідношення рису та рідини в пропорції 1:1, при цьому в ідеалі рідка частина повинна складатися із 90 % води і 10 % саке. Саке допомагає розм’якшити зерна, але використання самої води теж підійде. Приготуйте рис (слідкуйте, щоб не переварити), потім залиште на 15 хвилин в каструлі. Крім того, ви можете приготувати його в каструлі, використовуючи метод поглинання.

Для того, щоб рис можна було легко сформувати в суші, потрібно поступово додати до нього оцтову заправку і дати йому підсохнути. У кожного шеф-кухаря є власний секретний рецепт приправи з рисового оцту, цукру та солі. Ви можете використовувати співвідношення 6:2:1. Змішування гарячого рису з цією сумішшю, а потім охолодження – ось що робить його блискучим і липким.

Рецепт рису для суші

©Goodfon

Інгредієнти:

  • 3 чашки рису
  • 3 і 1/3 чашки води (або 3 чашки води і близько 1/3 чашки саке)

Оцтова заправка:

  • 150 мл рисового оцту
  • 50 г білого цукру
  • 25 г солі

Спосіб приготування:

Добре промийте рис, кілька разів змочіть зерна сумішшю води і саке, ще раз промийте та зваріть його до готовності. Змішайте інгредієнти для оцтової заправки і перемішайте її з готовим рисом.

Лайфхак: формуючи суші, поставте поруч маленьку миску з водою і вологу тканину – це допоможе вам зберігати руки вологими, добре викласти рис і уникнути прилипання.

Начинки для домашніх суші

суші

©Goodfon

Коли справа доходить до начинки, ви не помилитеся з перевіреними комбінаціями, такими як лосось і авокадо або гострий тунець і огірок. Якщо бажаєте проявити творчий підхід, подумайте про смак, колір і фактуру. Спробуйте додати хрусткі елементи, такі як темпура, солоні огірки або насіння кунжуту. І ще – вам не обов’язково використовувати сиру рибу, можна взяти консервований тунець і майонез, копчений лосось, курку чи смажені овочі.

Як готувати суші на прикладі ролів «Каліфорнія»

Основним інструментом, який використовується для приготування суші, є бамбукові килимки. Завжди акуратно обертайте їх в поліетиленову плівку перед використанням. Не менш важливим елементом є сушені водорості норі. Найкращі норі для суші повинні мати темно-зелений відтінок.як готувати суші

©thepioneerwoman

Ось якою повинна бути послідовність дій:

1. Для початку складіть шматочки норі навпіл, щоб розділити їх. Норі дуже делікатні, тому, як тільки ви натискаєте уздовж шва пластинки, вона легко розірветься на дві частини.

2. Покладіть половину листів норі на робочу поверхню, візьміть жменю рису. Рис повинен покрити одну сторону половини листа норі. Спочатку покладіть рис на найближчий до вас кінець норі, потім кінчиками пальців обережно розподіліть рис по поверхні.

3. У каліфорнійських ролах рис зазвичай знаходиться зовні, а не всередині, як у випадку з багатьма іншими ролами. Переверніть на килимок покритий рисом лист норі, щоб рисова сторона була внизу.як готувати суші

©thepioneerwoman

4. Помістіть один ряд м’яса краба або крабових паличок посередині норі. В кінцевому підсумку начинка повинна опинитися всередині ролу.

5. Покладіть шматочки авокадо зверху на крабові палички.як готувати суші

©thepioneerwoman

6. Наступний інгредієнт в каліфорнійському ролі – огірок. Розкладіть його скибочки від початку до кінця поруч з крабом і авокадо.

7. Піднявши край килимка, найближчий до вас, почніть відкочувати його від себе, злегка натискаючи на нього, щоб утримати пружність. На цьому етапі кінець ролу буде згорнуто вгору. Ваш дуже легкий тиск гарантує, що рол залишиться красивим і щільним. Далі підніміть кінець ролу і відсуньте його від себе, дозволяючи ролу зімкнутися

.як готувати суші

©thepioneerwoman

8. Покладіть рол на обробну дошку. Покладіть килимок поверх ролу і ще раз злегка натисніть, щоб скріпити все разом.

9. Тримаючи рол на килимку, посипте його зверху підсмаженим насінням кунжуту.

10. Розріжте рол на шматочки гострим ножем. Почніть з нарізки рівно навпіл, потім поставте дві половинки поруч, щоб розділити їх на окремі частини. Це гарантує, що кожен шматок буде однакового розміру.як готувати суші

©thepioneerwoman

Подавайте роли з імбиром, васабі та соєвим соусом. Смачного!

Джерело